Boer zoekt vrouw en de wauw-factor als keuze-argument

Het elfde seizoen van het populaire datingprogramma Boer Zoekt Vrouw is zojuist weer van start gegaan en weer zullen miljoenen kijkers de komende zondagavonden meeleven met de boeren, hun dates en alles wat zich tussen hen afspeelt. Wat maakt dit datingprogramma nog steeds zo populair en wat kunnen wij van dit programma leren?

Herkenbaar en realistisch

Het programma laat gewone, hardwerkende mensen zien in hun dagelijkse leven. De boeren (en boerin) zijn open en eerlijk over hun leven en het gemis van een partner. Kortom, het is voor de kijker een herkenbare situatie waar je je makkelijk in verplaatst en je mee gaat leven.

Boerenleven

Spelenderwijs krijgt de kijker iedere aflevering iets mee van het boerenleven en wat daar zoal bij komt kijken. Allerlei verschillende boerenbedrijven zijn langsgekomen: landbouw, akkerbouw, veeteelt, bloemen. De kijker ziet een overzichtelijk leven: hard werken, iedere dag, en af en toe wat ontspanning met vrienden of familie. Geen “social-media waardig” leven waarschijnlijk, en toch kijken we massaal. Verlangen we misschien zelf ook terug naar een eenvoudig en overzichtelijk leven, ver weg van de drukte? En terug naar de basis: “what you see is what you get”.

De boeren

Jonge boeren, boeren op leeftijd, knappe boeren, mindere goden, boeren die getrouwd zijn geweest, boeren die nog niet eerder een relatie hebben gehad, praters en zwijgers: de deelnemers vormen een mooie dwarsdoorsnede van de Nederlandse mannen. De boeren hebben door hun drukke bestaan vaak geen kans om een leuke partner te ontmoeten, zij zien steeds dezelfde mensen, hun eigen kennissenkring. Het programma ‘Boer zoekt vrouw’ is voor hun een mooie kans, ze krijgen een podium via de televisie en begeleiding tijdens het daten.

Yvon Jaspers

Yvon is de bindende factor, het cement van het programma: met haar natuurlijke charme en directheid durft zij de boeren uit te dagen, legt ze de vinger op de zere plek en vraagt ze door. Ze stimuleert de boeren om zichzelf te laten zien en zorgt ervoor dat ze zelfverzekerder worden. Zij doet dat op een respectvolle en natuurlijke manier. Deze rol is ontzettend belangrijk, Yvon houdt de boeren regelmatig een spiegel voor: “Wat heb je gedaan om deze vrouwen beter te leren kennen”, “Heb je laten merken dat je haar leuk vindt”, “Waarom vind je dat moeilijk“, “Wat wil je en hoe ga je dat aanpakken?”

Yvon coacht iedere boer(in) tijdens het hele proces. Dat de boer moet praten met zijn dames omdat hijj anders geen keuze kan maken. Dat je niet voor een ander moet gaan invullen maar gewoon moet vragen wat je graag wilt weten. Dat het superleuk is om bezig te zijn met het belangrijkste in je leven en dat je  tijd moet vrijmaken omdat de liefde niet vanzelfsprekend is.

Wat viel ons op?

Net als bij online-datingsites hebben de kandidaten hun eigen profielen (de brieven) geschreven en hebben ze hun mooiste foto’s meegestuurd. Ze hebben vooral hun positieve kanten benadrukt en, net als bij een sollicitatie, aangegeven waarom zij toch echt degene zijn die de boer moet kiezen. Logisch dat de boeren verblind waren door zoveel moois en aandacht. Ze zijn als een kind in een snoepwinkel.

Yvon zag dit ook en stelde aan boer Bastiaan, die tijdens de eerste uitzending van 23 februari zijn 10 vrouwen selecteerde op basis van foto’s en brieven van –enkel- mooie en interessante vrouwen, de essentiële vraag: ”Kies je de knapste, leukste, slimste, grappigste uit OF kies je waarvan jij denkt die gaat blijven?”

Je kan je afvragen of het niet beter is voor het maken van een keuze als er geen foto’s meegestuurd worden. Zonder foto zullen de boeren veel meer letten op de inhoud van de brief en zich eerder afvragen “past die wel bij mij en het boerenleven?”

Speeddaten en de wauwfactor

Bij de aflevering van 1 maart met het speeddaten bleek het gesprek vaak te blijven hangen in zenuwachtig gelach en weinig serieuze gespreksonderwerpen. Heel begrijpelijk dat de boeren compleet van slag waren door de levende versie van de vrouwen door wier foto’s ze al allerlei voorstellingen en verwachtingen hadden.

Het belangrijkste is dat de boeren zich niet laten verblinden door de knappe verschijningen en avontuurlijke verhalen van sommige kandidaten maar zich de vraag stellen “wie is deze vrouw en past diegene qua karakter en leefstijl wel bij mij, past die in het leven dat ik leid” of “Wil deze vrouw bepaalde dingen wel opgeven voor het leven met een boer zoals ik die niet spontaan een dagje weg of een weekje op vakantie kan”. Dit soort belangrijke vragen komen meestal wel naar voren in de logeerweken maar alles begint met de selectie door de boeren van de brieven van de kandidaten. Zouden de boeren dezelfde keuzes hebben gemaakt als er geen foto’s bij de brieven zaten met een wauwfactor?

We kijken uit naar de volgende aflevering waar alle kandidaten hun beste beentje voor willen zetten voor die leuke boeren.

Komen er genoeg momenten om verder te kunnen kijken dan de buitenkant?

 

 

 

 

 

 

 

 

Plan nu je gesprek

We komen langs of plannen een videogesprek

Contact

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem rechtstreeks contact op met onze matchmakers!

neem contact op met onze Matchmakers

Of voor algemeen contact:

085 1306965

Datingtips ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×