Hechting: de blauwdruk van liefde
Volgens de hechtingstheorie van psycholoog John Bowlby ontwikkelen we al in onze kindertijd een basishouding tegenover nabijheid en intimiteit. Deze basishouding noemen we ook wel hechtingsstijl. Je hebt grofweg drie verschillende hechtingsstijlen, namelijk veilig, vermijdend of angstig. Jouw hechtingsstijl bepaalt hoe we ons gedragen in volwassen relaties.
Bij mensen met een veilige hechting is er ruimte voor zowel autonomie als verbondenheid. Juist die combinatie blijkt in langdurige relaties de belangrijkste voorspeller van stabiliteit en emotionele veiligheid.
Het goede nieuws: hechtingsstijlen zijn niet statisch. Ook op latere leeftijd kun je je relatievaardigheden versterken, mits je je bewust bent van je eigen reacties en behoeftes.
Toekomst Relatie maakt gebruik van de inzichten van Bowlby om singles van 60+ te helpen bij het herkennen van hun eigen hechtingsstijl en hoe die doorwerkt in contact met een nieuwe partner. Deze bewustwording vergroot niet alleen de kans op een passende match, maar ook op een duurzame relatie.
Emotionele intelligentie en communicatie: bouwen aan een sterke relatie
Liefde is prachtig, maar een langdurige relatie vraagt ook om zelfinzicht, emotionele intelligentie en bewuste communicatie.
Conflicten zijn in elke relatie onvermijdelijk. Wat gelukkige stellen onderscheidt, is hoe ze met spanningen omgaan. De Amerikaanse psycholoog John Gottman ontdekte dat stellen die destructieve patronen zoals kritiek, minachting, defensiviteit en terugtrekgedrag vermijden, veel grotere kans hebben om samen te blijven.
Bij Toekomst Relatie werken we daarom niet alleen aan het vinden van een goede match, maar ook aan relatievaardigheden.
Met behulp van Gottmans methodiek geven we stellen handvatten voor:
constructieve communicatie
herstel na conflicten
het versterken van onderling vertrouwen
en het behouden van emotionele nabijheid op de lange termijn