Nepprofielen op online dating sites

 

Online dating: waar heb je de minste privacyzorgen en nepaccounts?

Welke datingsites of -apps zijn het meest populair en waar maken gebruikers zich het minste zorgen om hun privacy? Waar komen gebruikers het vaakst een nepaccount tegen en hoeveel geld spenderen ze aan online daten? Radar hield een enquête onder bijna 8.000 respondenten.

De populairste datingsite onder de deelnemers van deze enquête is Lexa, door bijna veertig procent van de kandidaten gebruikt, gevolgd door Relatieplanet waarvan 33 procent van de deelnemers gebruik maakt(e). Daarna komt 50plusmatch met 23 procent van de deelnemers, Tinder met 22 procent, Badoo met 19 procent en ten slotte Parship (18%) en e-Matching (16%).

Er zijn nog veel meer spelers op de markt. Om er een paar te noemen die door 5 tot 8 procent van de deelnemers werd aangevinkt: Knuz, Paiq, Happn, Ourtime, SeniorenGeluk, Pepper en Second Love. In de open antwoorden werden Twoo en Match4me veel genoemd. Waar we websites met elkaar vergelijken, noemen we alleen de online datingservices met de meeste gebruikers binnen de onderzoeksgroep, waarover dus de meeste ervaringen zijn gedeeld.

Nepaccounts

Bijna 40 procent van de respondenten zegt zeker te weten eens een nepaccount tegengekomen te zijn tijdens het online daten, en nog eens bijna 30 procent heeft sterke vermoedens. Het leeuwendeel van die nepaccounts zou aangemaakt zijn door gebruikers die zich als een ander voordoen. Een derde geeft aan (ook) wel eens een nepaccount gezien te hebben die vermoedelijk gemaakt is door de datingsite zelf. De gebruikers van Badoo en Tinder geven het vaakst aan nepaccounts te zien.

Deelnemers zeggen te weten dat het nepaccounts betrof omdat ze meerdere profielen tegenkwamen met dezelfde foto maar verschillende namen. Sommigen hadden het gevoel tegen een chatrobot te praten, of zagen profielen die te mooi om waar te zijn leken. Enkelen geven aan zelf ook een nepaccount te hebben, onder een valse naam en met een foto van bijvoorbeeld een bloem, om hun persoonsgegevens te beschermen.

Lees: Bedrijf achter Tinder aangeklaagd voor nepaccounts in e-mails

Hoe veilig zijn mijn gegevens?

Over privacyzorgen zijn de deelnemers van de enquête erg verdeeld: exact de helft geeft aan zich zo nu en dan zorgen te maken om de bescherming van zijn of haar persoonsgegevens. De andere helft maakt zich er geen zorgen over. Van de gebruikers van Badoo (66%), Tinder (59%) en Lexa (55%) maken meer mensen zich wel dan geen zorgen.

Enkele deelnemers melden dat zij na inschrijving bij een datingsite plotseling reclame en e-mail van andere datingsites kregen. Dat roept bij hen vragen op: ze zijn onzeker over wat er met hun gegevens gebeurt en welke informatie de datingsite of -app bewaart. Anderen geven aan dat je zelf in de hand hebt welke gegevens je invult en dat het je eigen verantwoordelijkheid is.

Radar Radio besteedde eerder aandacht aan de privacy van de gebruikers van e-Matching. Luister het fragment via deze link terug.

Waarom online daten?

Driekwart van alle deelnemers aan het onderzoek heeft zich bij een datingsite ingeschreven vanwege de zoektocht naar een serieuze relatie. Ruim een derde is (ook) op zoek naar een vriendschap of maatje, 29 procent naar een leuke date en 14 procent naar een seksueel contact. Anderen zijn op zoek naar bijvoorbeeld een dans- of wandelpartner of zijn gewoon nieuwsgierig wat er op een datingsite te vinden is. Een enkeling staat ingeschreven omdat een kennis of vriend(in) het account aanmaakte.

Van de gebruikers van Relatieplanet, e-Matching, Lexa en Parship geeft ruim 80 procent van de deelnemers aan op zoek te zijn naar een serieuze relatie. Op Tinder zoekt bijna de helft voornamelijk naar een leuke date en bij 50plusmatch en Badoo geeft meer dan 40 procent aan op zoek te zijn naar een vriendschap.

Contact met een datingplatform

Het beëindigen van je account is volgens de deelnemers het eenvoudigst bij e-Matching en Relatieplanet, bij beide websites geeft tweederde van de deelnemers aan dat het ze vrij makkelijk afging. Bij Badoo en Lexa geven in verhouding de meeste deelnemers aan dat het ingewikkeld was om het account te beëindigen.

Ruim de helft van de deelnemers heeft wel eens contact opgenomen met de klantenservice. Daarover zijn ze over het algemeen niet echt positief. De leden van e-Matching zijn het meest tevreden over het contact met de website, gevolgd door 50plusmatch. Veel deelnemers geven aan dat het bij alle datingsites over het algemeen lang duurt voor dat klachten behandeld worden, er niets wordt gedaan met het melden van nepaccounts en dat veel websites geen telefoonnummer hebben. Wel zijn deelnemers tevreden over de chatfuncties en de beleefdheid van klantenservicemedewerkers.

Daten terwijl je al een relatie hebt

Ruim de helft van de deelnemers (55%) spreekt zich negatief uit over websites die gericht zijn op mensen die al een relatie hebben, zoals Second Love en Victoria Milan. Slechts vier procent staat er positief tegenover. Sommigen geven aan het juist prettig te vinden dat zulke sites bestaan, omdat op andere datingsites dan juist singles te vinden zijn. Anderen vinden het geen probleem, zolang maar duidelijk aangegeven wordt dat deelnemers al in een relatie zijn. Enkelen geven aan soortgelijke websites prima te vinden, maar er hoeft volgens hen geen reclame voor gemaakt te worden.

Quote

Een open relatie is oké, maar vreemdgaan niet

Deelnemer aan onderzoek over sites als Second Love

Plan nu je gesprek

We komen langs of plannen een videogesprek

Contact

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem rechtstreeks contact op met onze matchmakers!

neem contact op met onze Matchmakers

Of voor algemeen contact:

085 1306965

Datingtips ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×