Blog
22 oktober 2021

Verschil tussen mannen en vrouwen in communicatie

Portretfoto - Michaela ten Siethoff
Geschreven door Michaela ten Siethoff

Er blijkt een groot verschil te bestaan in de wijze waarop vrouwen en mannen communiceren. Eerst wil ik even ingaan op het ontstaan van deze verschillen vanuit de oermens.

Door honderdduizenden generaties is er in de evolutie van de mens een grote specialisatie in de hersenen van mannen en vrouwen ontstaan die nog steeds in onze genen aanwezig is.

Matchmakers overleggen

Jagers en verzamelaars

Tijdens de jachttochten moesten mannen snel en efficiënt communiceren. Ook was de communicatie heel erg gericht op het ondernemen van actie en moest de man zich niet laten afleiden door andere signalen uit zijn omgeving. Vrouwen gebruikten de communicatie vooral in de groep vanuit een sociaal oogpunt. Door taal en lichaamstaal waren vrouwen in staat om de gemoedstoestand van de andere groepsleden in de gaten te houden.

De hersenhelften

Mannen gebruiken als ze praten slechts één hersenhelft, bij vrouwen werken de twee hersenhelften samen en zijn er veel meer gebieden bij de communicatie betrokken. Mannen zijn nog steeds erg op actie en het oplossen van problemen gericht, terwijl vrouwen meer communiceren vanuit een sociaal oogpunt. Mannen communiceren vrij direct en gebruiken weinig woorden, vrouwen communiceren vaak indirect en gebruiken veel meer woorden.

Er over praten of een oplossing zoeken?

Als twee vrouwen een probleem hebben, zullen ze er uitgebreid met elkaar over gaan praten; ze zullen zich inleven in het gevoel van de ander en na het gesprek zullen ze zich waarschijnlijk beter voelen en misschien een oplossing hebben gevonden. Als twee mannen een probleem bespreken, wisselen ze enkele zinnen en gaan dan bijna onmiddellijk over in het bedenken van oplossingen.

Vrouwen willen gehoord worden en niet direct een oplossing

De vrouw wil over haar zorgen en problemen kunnen praten en dat niet in de eerste plaats om oplossingen te vinden, maar om gevoelens te delen. De man ervaart dit als een vraag om hulp en is in die situatie vooral geneigd oplossingen te gaan zoeken en aanreiken. Hij luistert vrij kort en denkt dat hij het probleem wel even kan oplossen. Daardoor voelt de vrouw zich juist afgescheept en afgewezen.

Zij heeft behoefte aan iemand die luistert en begrijpt en door de ongevraagde oplossing voelt ze zich niet serieus genomen. De man begrijpt niet waarom de vrouw ontevreden is met zijn oplossing en begrijpt niet waarom de vrouw er nog steeds over wil praten. De vrouw heeft dus de indruk dat de man niet naar haar luistert, echter zijn mannelijke hersenen staan hem hierbij in de weg.

  • Als vrouwen duidelijk maken dat ze geen oplossing willen, maar alleen over het probleem willen praten en mannen de tijd nemen om zonder het aanreiken van een oplossing te luisteren, zouden heel wat conflicten in een relatie voorkomen kunnen worden.

Over het algemeen gezien lijkt de communicatietechniek van vrouwen beter dan die van de mannen. Echter in een noodsituatie zoals een noodlanding is de korte en directe communicatietechniek van de man in het voordeel. 😉

Lees gerust eens meer van onze artikelen als je benieuwd bent naar nog meer informatie over de liefde.

 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Schroom niet om hier met ons over te bellen: 085 013 6965.

 

Vind een partner die écht bij je past!

Portretfoto - Michaela ten Siethoff
Geschreven door Michaela ten Siethoff

Na mijn eigen liefdeservaringen begrijp ik hoe lastig de zoektocht kan zijn. Maar ik geloof dat het anders kan!

Gaan we samen je nieuwe liefde vinden?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 3

Ben je op zoek naar een vrouwelijke of mannelijke partner?*

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan