Blog
2 oktober 2023

Wat is bindingsangst?

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Bindingsangst is een term die je vaak hoort. Is iemand simpelweg niet verliefd? Speelt er daadwerkelijk een complex psychologische aandoeding? Of mogen we bindingsangst zien als een leermeester?

Het onderwerp bindingsangst is in ieder geval iets wat regelmatig ter sprake komt met onze leden van Toekomst Relatiebemiddeling. Dus wat is nu eigenlijk bindingsangst? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Bindingsangst: een diepgewortelde angst om te hechten aan een partner

Mensen met bindingsangst kunnen moeite hebben met het aangaan van liefdevolle en duurzame relaties. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen bij de gedachte aan verplichtingen op lange termijn, zoals samenwonen, trouwen (of kinderen krijgen). Deze angst kan variëren in intensiteit en kan van persoon tot persoon verschillen. De oorzaken van bindingsangst kunnen voortkomen uit verschillende negatieve ervaringen. Denk aan onzekerheid over jezelf, eerdere relaties, maar ook uit onveilige hechting vanuit je kindertijd of traumatische gebeurtenissen.

 

Bindingsangst of liefdesbang?

We kunnen naar bindingsangst kijken zoals hierboven beschreven. Als een nare en complexe diagnose. Maar we kunnen ook naar bindingsangst als ‘liefdesbang’, zoals Hannah Cuppen heeft beschreven in haar gelijknamige boek. Zij beschrijft in haar boek dat de wereld van bindingsangst niet zo zwart-wit is zoals vaak benoemd. Zij nodigt uit om jouw liefdesbang te onderzoeken en het te zien als een kans om jezelf beter te begrijpen en te groeien als individu. Het boek biedt inzicht in hoe onze emotionele bagage ons kan beïnvloeden en hoe we onze angsten kunnen loslaten om ruimte te maken voor gezonde relaties.

 

Jouw saboteur die jouw bang maakt voor liefde

Bij Toekomst Relatiebemiddeling spreken wij met onze leden regelmatig over hun ‘liefdes saboteur’. Dat is het stemmetje in ons dat ons vertelt dat we het niet waard zijn. Nog tien kilo te zwaar zijn. Te oud zijn. Ons huisje, boompje, beestje al hebben gehad in dit leven. Diezelfde liefdes saboteur gaat ook schreeuwen tegen ons als er bindingsangst wordt ervaren. Hierdoor kunnen mensen (onbewust) hun relatie saboteren door bijvoorbeeld steeds meer letterlijke en emotionele afstand te nemen of door hun partner te testen. Hou jij onvoorwaardelijk van mij?

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Albert Einstein

Verschillende symptomen van bindingsangst

Behalve sabotagegedrag, kun je bij jezelf of bij je partner nog andere symptomen zien die kunnen duiden op bindingsangst:

  • Vermijdingsgedrag: Mensen met bindingsangst kunnen situaties vermijden die leiden tot diepere betrokkenheid of emotionele nabijheid. Ze kunnen geneigd zijn relaties oppervlakkig te houden en intimiteit te vermijden.
  • Snelle afstand: Bij het voelen van toenemende nabijheid kunnen mensen met bindingsangst zich snel emotioneel en fysiek terugtrekken, wat leidt tot een cyclus van aantrekken en afstoten.
  • Twijfels en onzekerheid: Bindingsangstige personen kunnen voortdurend twijfelen aan hun gevoelens en zich onzeker voelen over hun vermogen om een relatie te onderhouden.

Partners kunnen zich verward voelen, afgewezen of ongeliefd. Het kan ook leiden tot eenzaamheid en isolement bij de persoon die de angst ervaart, omdat hij/zij zichzelf steeds weer op afstand houden van echte verbindingen. Hierdoor ontstaat er door de gedachte ‘Zie je nu wel’ een vicieuze cirkel.

 

Bindingsangst als leermeester

Gelukkig is bindingsangst geen onvermijdelijk lot en er zijn manieren om ermee om te gaan en te groeien. Professionele hulp kan uiteraard een rol spelen bij het aanpakken van diepgewortelde overtuigingen en het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen. Maar ook zelf kun je hiermee aan de slag gaan en zeker ook samen met een partner. Het belangrijkste is dat je eerlijk tegenover jezelf en elkaar bent en open staat voor verandering, want… als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Communicatie is cruciaal en het delen van gevoelens wat het bij jezelf en bij je partner los maakt is de eerste stap naar groei. Geduld, begrip en open communicatie zijn de sleutelwoorden tot het bouwen van een sterke verbinding. Druk uitoefenen om dichter bij elkaar te komen, kan contraproductief zijn en de angst verergeren.

 

Bindingsangst geeft hoop en perspectief

Bij Toekomst Relatiebemiddeling brengen wij niet alleen op basis van Personal Partner Search ondernemende singles samen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar. De matchmakers en coaches zijn er ook om onze leden te ondersteunen bij de prille relatie. Wij maken dan de dans met hen mee van aantrekken en afstoten, maar wel op zo een dergelijke manier dat we praktische handvatten voor beiden bieden. Wij geven een reikende hand in het doorbreken van patronen en om een gezonde relatie op te bouwen. Bindingsangst hoeft dus zeker niet het einde te betekenen van een liefdesverhaal! Het mag een uitnodiging zijn kwetsbaarheid te omarmen en om jezelf open te stellen voor de liefde en intimiteit die je verdient.

‘Ik denk toch dat ik gewoon niet verliefd ben…’

Als dat een gedachte is die je nu waarneemt bij jezelf, dan nodigen we jou uit om dit artikel te lezen: Heb ik bindingsangst of ben ik niet verliefd?. Hierin delen we vijf vragen met jou om erachter te komen of je bindingsangst ervaart of niet verliefd bent.

 

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
We horen graag wat jouw liefdeswensen zijn en vertellen jou graag meer over onze werkwijze. Bel ons vandaag nog op 085 013 6965.

 

Samen vinden we een partner die écht goed bij je past!

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Met veel passie begeleid ik singles naar een liefdevolle en duurzame relatie, en ondersteun ik prille relaties op een leuke en laagdrempelige manier.

Gaan we samen je nieuwe liefde vinden?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 3

Ben je op zoek naar een vrouwelijke of mannelijke partner?*

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan