Blog
10 oktober 2023

5 tips voor het verwerken van een scheiding voor een nieuwe relatie

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Het einde van een huwelijk of langdurige relatie is één van de meest uitdagende en pijnlijke ervaringen in het leven. Dagelijks spreken wij bij Toekomst Relatiebemiddeling hierover met singles en met onze leden.

Ondanks dat het een moeilijke tijd is, komt er een moment waarop je weer openstaat voor een nieuwe relatie. De emotionele turbulentie laat je achter je en er treedt vaak een moment van zelfreflectie op als de verwerking van de scheiding begint. In dit artikel delen we 5 waardevolle inzichten met je over het verwerken van een scheiding en het opbouwen van een nieuwe relatie.

 

5 tips bij het verwerken van een scheiding voor een nieuwe relatie

  1. Geef jezelf de tijd na een scheiding
  2. Leer van je eerdere relatie
  3. Om te houden van een ander mag je eerst (weer) houden van jezelf
  4. Wees geduldig na je scheiding, ook in jouw nieuwe relatie
  5. Wees eerlijk en open in een nieuwe relatie

 

N.B. Soms ontwikkelen mensen na een scheiding (een vorm van) bindingsangst. Hierdoor kan het lastig zijn open te staan voor een nieuwe relatie. Soms denk je dat je er wel voor open staat, maar wint de angst het van de prille relatie die ontstaat. Mocht je dit herkennen bij jezelf, dan nodigen we je uit om hierover verder te lezen in dit artikel. 

1. Geef jezelf de tijd na een scheiding

Na een scheiding is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om alle ervaren emoties te verwerken. Een scheiding is net zou goed een rouwproces. Je bent iets verloren (de liefde, je toekomst samen). Of het nu jouw keuze was of die van de ander, het doet pijn. Je begint tenslotte nooit aan een relatie met de bedoeling om weer uit elkaar te gaan.

Rouw om het verlies van de relatie, neem de tijd om het te verwerken én om aan jezelf te werken. Zelfreflectie en persoonlijke groei zijn cruciaal in deze fase. Geef jezelf de ruimte en stort je niet direct in een nieuwe relatie. Zorg ervoor dat je jezelf emotioneel weer stabiel voelt, dan ben je er klaar voor om een nieuwe relatie aan te gaan na een scheiding.

 

2. Leer van je eerdere relatie

 Een scheiding geeft niet alleen verdriet, maar ook waardevolle levenslessen. Bij onze online training ‘ONTDEK jezelf’ spreken wij hier over jouw relatieverleden, waarbij we met onze leden de tijd nemen om te reflecteren. Dit kun je uiteraard ook zelf doen. Onderzoek wat er mis ging en welke lessen je kunt meenemen naar een nieuwe relatie.

Vaak weten we goed wat de ander allemaal anders had kunnen doen, maar sta ook eens stil bij wat je zelf anders had kunnen doen. Wat hadden jullie samen anders kunnen doen? Zijn er wellicht patronen die je bij jezelf herkent? Of speelde communicatieproblemen een rol in het beëindigen van jullie relatie? Juist door even stil te staan en kun je weer verder. Beschouw je huwelijk/relatie als een belangrijke leidraad en gebruik deze inzichten om te ontdekken wat je echt zoekt in een partner en in een nieuwe relatie.

 

3. Om te houden van een ander mag je eerst (weer) houden van jezelf

Het is volkomen normaal om twijfels en angsten te ervaren bij het idee van een nieuwe relatie na je scheiding. ‘Ben ik nog wel leuk genoeg, ik ben immers geen 20 meer.’ ‘Ben ik in staat om ooit weer iemand te vertrouwen? ‘ ‘Kan ik wel weer gelukkig zijn na alles wat ik heb meegemaakt?’

Wellicht cliché, maar voordat je van een ander kunt houden,
mag je eerst van jezelf houden.

Eugénie van Soest – datingcoach

Begin dus een nieuwe relatie met jezelf! Geef jezelf de liefde en zorg die je nodig hebt. Ontdek wat jou gelukkig maakt, wat je passies zijn. Ontdek wie jij bent zónder jouw ex-partner. Bouw aan je zelfvertrouwen en geloof in jezelf als een waardevolle en liefdevolle partner. Door van jezelf te houden, zul je anderen aantrekken die hetzelfde doen. Door goed voor jezelf te zorgen na een scheiding, creëer je een goede basis voor een nieuwe relatie.

 

4. Wees geduldig na je scheiding, ook in jouw nieuwe relatie

Zoals in de eerste tip reeds beschreven is het belangrijk om geduldig te zijn, je scheiding goed te verwerken en niet overhaast in een nieuwe relatie te stappen. Idem dito als je die ander hebt ontmoet en er een prille relatie ontstaat. Neem de tijd om de ander te leren kennen.

Bij Toekomst Relatiebemiddeling noemen we dit ‘slow daten’. Zie de eerste ontmoeting als een wederzijdse kennismaking en niet als een keuzemoment om te bepalen of dit jouw nieuwe partner gaat zijn. Ga elkaar een aantal keer ontmoeten en laat een nieuwe relatie op een natuurlijke manier groeien. Geef elkaar de ruimte die nodig is. Zelfs als iemand ontzettend leuk is, kan het best spannend zijn om jezelf weer kwetsbaar op te stellen. Gaat het je alsnog te snel? Bespreek dit met elkaar. Ons advies: Het tempo van de langzaamste is leidend.

 

5. Wees eerlijk en open in een nieuwe relatie

Het is essentieel om open te communiceren in een nieuwe relatie, maar… ook weer niet té open! Je gaat kennismaken met iemand. Je hoeft niet direct je ziel en zaligheid met een (nu nog) vreemde te delen. Natuurlijk mag aan de orde komen dat je bent gescheiden, maar houd de details nog even voor jezelf. Houd het vooral leuk tijdens die eerste ontmoetingen samen. Wie wil nu op de eerste date ‘alle ellende’ van een ander horen?

De levenslessen die jij (en wellicht de ander) hebt geleerd door de scheiding, het eventuele leed wat je hebt ervaren, hoe het contacten verloopt met een ex-partner: het is te veel persoonlijke informatie voor de eerste ontmoeting. Als jullie een aantal ontmoetingen verder zijn en de relatie begint te ontstaan, dan is vroeg genoeg om ervaringen en inzichten uit te wisselen. Door het vertrouwen en een open communicatie ontstaat er begrip en kun je samen groeien.

‘Wij vinden dat een serieuze relatie, een serieuze aanpak vraagt!’

Paula Vogelzang – eigenaresse en matchmaker

Een nieuwe relatie na het verwerken van een scheiding

Een nieuwe relatie na een scheiding kan een spannende, maar zeker ook een verrijkende ervaring zijn. Het is een kans om te groeien en te leren van het verleden. Neem de tijd die je nodig hebt na een scheiding en werk aan een hernieuwd zelfvertrouwen. Door geduldig te zijn en echt de tijd te nemen om iemand te leren kennen, leg je een solide basis voor een nieuwe start in de liefde. Onthoud dat elke nieuwe relatie uniek is en dat het essentieel is om jezelf te blijven. Met een open hart en een positieve mindset ben je klaar voor een nieuwe start en kun je die liefdevolle relatie vinden waar je naar verlangt en die perfect bij jou past.

  • Voel jij je nog emotioneel zoekende in de liefde na jouw scheiding?

 Lees dan dit artikel eens: Het vinden van een nieuwe relatie na een scheiding. Hierin delen we met jou wat wij voor jou zouden kunnen betekenen gedurende dit proces. We bespreken bijvoorbeeld of mensen anders denken na hun scheiding, maar ook of partnerwensen door een scheiding beïnvloed worden.

 

  • Wil jij het liever meteen serieus aanpakken?

Lees hier dan verder over onze werkwijze. Je mag natuurlijk ook altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen: 085 130 6965

 

Wij horen graag jouw verhaal!

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Met veel passie begeleid ik singles naar een liefdevolle en duurzame relatie, en ondersteun ik prille relaties op een leuke en laagdrempelige manier.

Gaan we samen je nieuwe liefde vinden?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 3

Ben je op zoek naar een vrouwelijke of mannelijke partner?*

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan