Blog
24 oktober 2023

Verder leven na het overlijden van je partner

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Een pad van rouw en hoop

Verder leven na het overlijden van een geliefde partner is een reis die niemand ooit wil maken, maar voor velen helaas onvermijdelijk is. Bij Toekomst Relatiebemiddeling spreken wij dagelijks met mensen die dit hebben meegemaakt in hun leven.

‘De wereld leek stil te staan, terwijl het leven om mij heen gewoon doorging.’ vertelt Joke (68 jaar en weduwe van haar man Edward).

In dit artikel willen we een licht werpen op de uitdagingen van rouw. Hoe hoop en veerkracht kunnen proberen om een weg te vinden in dit nieuwe hoofdstuk van je leven.

Matchmakers overleggen

Het overlijden van een partner; een afscheid dat je leven verandert

Het overlijden van een partner is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je kunt meemaken. Het verlies van een persoon met wie je jouw dromen, vreugde en verdriet hebt gedeeld, laat een leegte achter die moeilijk op te vullen is. De woorden “verder leven” lijken haast ongrijpbaar in het begin van het rouwproces. Toch is het belangrijk om te beseffen dat rouwen een natuurlijk en noodzakelijk proces is.

De oceaan van emoties na het overlijden van je partner

Rouwen is als een oceaan van emoties waarin je verdrinkt. Verdriet, woede, angst en een gevoel van verlorenheid overspoelen ons. Het is essentieel om deze emoties toe te staan en te omarmen. Het is oké om te huilen, om boos te zijn, en om jezelf verloren te voelen in het duister van het verlies. Rouw is rauw. De woorden “verder leven” kunnen aanvoelen als een onmogelijke opgave, maar het is een geleidelijk proces van acceptatie en loslaten.

Stap voor stap verder leven in de reis van rouw

In de nasleep van het verlies mag je jezelf toestaan om stap voor stap te gaan. Het is essentieel om mild en geduldig te zijn met jezelf, want rouwen heeft geen vastomlijnd pad. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo. De woorden “verder leven” kunnen betekenen dat je kleine stappen zet, soms zelfs onzeker of je de kracht hebt om door te gaan.

Het vinden van hoop zijn de lichtpuntjes in het duister na het overlijden

Na verloop van tijd, wanneer je de rauwe pijn van het verlies begint te verwerken, kun je hoop ontdekken. De woorden “verder leven” krijgen een nieuwe betekenis. Joke omschreef dit laatst erg mooi aan haar matchmaker. Ze vertelde: ‘Wanneer ik in mocht zien dat mijn leven weliswaar veranderd was, maar niet voor altijd tot stilstand hoefde te komen. Toen kon ik nieuwe doelen stellen, mijn passies ontdekken en mezelf heruitvinden.’

Een nieuw hoofdstuk met liefde en herinneringen om te koesteren

Hoewel de pijn van het verlies altijd een deel van je zal zijn, kun je leren om ermee te leven. In de reis van rouw leren we dat het mogelijk is om “verder te leven” en dat we in staat zijn om nieuwe hoofdstukken te schrijven. Je draagt jouw partner voor altijd met je mee, terwijl je je openstelt voor het leven dat voor je ligt. Hoewel het gemis nooit volledig zal verdwijnen, kunnen we leren om de woorden “verder leven” te omarmen als een baken van hoop en veerkracht in ons hart.

‘Een nieuwe partner zal nooit jouw overleden man vervangen, maar zal op zijn manier weer warmte en genegenheid in je leven brengen.’

Paula Vogelzang

Hoe Joke verder mocht leven na het overlijden van haar partner

Vijf jaar na het overlijden van haar man, wilde Joke echt “verder leven”. Natuurlijk mistte ze haar man, maar alleen blijven… ‘Ik wil nog zo genieten van het leven samen met iemand.’ Een maatje om leuke dingen mee te ondernemen. Samen eten, samen naar een musea. Als tip voor iedereen die twijfelt na het overlijden van zijn partner: Ja, het is doodeng, maar gewoon doen! Je wordt zo in je waarde gelaten door iedereen bij Toekomst Relatiebemiddeling! Het is een warm bad waar je in terecht komt.’

Een nieuwe partner zal nooit jouw overleden partner vervangen

Een nieuwe partner zal nooit jouw overleden man vervangen, maar zal op zijn manier weer warmte en genegenheid in je leven brengen. Een nieuwe relatie zal niet hetzelfde zijn als wat je met jouw overleden partner hebt beleefd, je bent tenslotte in een nieuwe levensfase. Een relatie die je aangaat met jouw levenservaring en in deze levensfase, zal je mogen verrijken op een manier die nu bij je past. Een mooi samenzijn met een partner, die anders mag zijn dan je vorige partner.

Je kunt weer gelukkig worden na het overlijden van je partner

Liefde kent geen haast en neem de tijd om jezelf te helen van het verdriet voor je op zoek gaat naar een relatie. Wanneer je er klaar voor bent, dan wil ik je laten weten dat wij jou kunnen helpen bij het vinden van een kameraadje, een maatje, een tweede ware liefde. Dat kan best eng of onwennig aanvoelen. Wees gerust, samen gaan we dat proces aan en ondersteunen we jou hierbij.

 

Dagelijks voeren wij bijzondere gesprekken met onze leden. Zowel als zij zichzelf aanmelden bij Toekomst Relatiebemiddeling en voelen dat ze zo ver zijn om een nieuwe partner weer toe te laten. Als wanneer zij geslaagd zijn en daadwerkelijk ervaren wat een tweede liefde mag betekenen voor hen. En alles vol respect en dankbaarheid naar hun overleden partner.

 

Ook wij zijn dankbaar dat wij dit voor onze leden mogen betekenen. Dat we hen het gevoel mogen geven dat zij er niet alleen voor staan. Dat wij hen mogen voorstellen aan kandidaten die op eenzelfde manier naar het leven kijken.

 

Paula Vogelzang heeft in het artikel ‘Weer gelukkig na het overlijden van je partner’ een persoonlijke boodschap geschreven.

Als je hier eens over wilt sparren wat wij voor jou zouden kunnen betekenen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Je mag ons bellen op 085 130 6965.

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Met veel passie begeleid ik singles naar een liefdevolle en duurzame relatie, en ondersteun ik prille relaties op een leuke en laagdrempelige manier.

Gaan we samen je nieuwe liefde vinden?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 3

Ben je op zoek naar een vrouwelijke of mannelijke partner?*

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan