Blog
24 mei 2024

Rouw en nieuwe liefde

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

We hebben allemaal wel eens te maken met het verlies van een dierbare. Helaas ikzelf onlangs ook.

Om die reden kreeg ik een waardevolle tip over het boek “Het licht van de dode sterren” van Massimo Recalcati. Een psychoanalyticus die de psychologie en filosofie van rouw samenbrengt en specifiek de relatie tussen rouw en een nieuwe liefde belicht.

Rouw is rauw

Het is een boek dat gaat over rouw, verdriet en troost. Over hoe uiteindelijk rouw en een nieuwe liefde naast elkaar kunnen bestaan. Hiermee vormt het een waardevolle toevoeging aan onze relatiebemiddeling. Het is een boek wat raakt en daarom deel ik graag enkele inzichten met je die ik heb opgedaan.

Dood en verlies zijn onlosmakelijk verbonden met het leven door het overlijden van een dierbare. In het boek deelt Recalcati diepe gedachten over rouw, inclusief de complexe dynamiek van rouw en het verlangen naar nieuwe liefde. Hij beschrijft het verlies niet alleen als het kwijtraken van iemand die je liefhebt. Het is tevens het verlies van betekenis in de wereld om ons heen, alsof er een deel van onszelf verdwijnt. “Het trauma van het verlies bestaat vooral uit het feit dat er niemand meer op je wacht.” zo schrijft hij.

Matchmakers overleggen

Rouw is iets wat ons overkomt. We kunnen het niet plannen of vermijden. Zodra je iets wilt overslaan, wacht de rouw je rustig op. Het laat je alsnog kijken en voelen, geeft Recalcati aan. Het is een proces van voelen en doorzetten. De meest moeilijke kunst is om de golven van verdriet, woede en angst toe te laten en er niet tegen te vechten. Te midden van die moeilijke momenten, ontdekken we ook een diepe wijsheid en innerlijke kracht. Juist die leiden ons naar een toekomst vol mooie herinneringen en liefde.

Het klopt dat rouw nooit helemaal overgaat. Het blijft altijd een deel van ons. Juist in die onvoltooide momenten vinden we vaak dankbaarheid. Zoals Recalcati zo mooi omschrijft: “Uiteindelijk zal de rouwende de goede en mooie momenten van het verloren samenzijn meenemen naar een eigen toekomst, waarin de verloren geliefde altijd zal blijven oplichten als een ster.’

Een delicate balans tussen rouw en nieuwe liefde

Hoewel rouw rauw is, blijven we altijd van onze geliefde houden. Dus neem de tijd om te voelen. Om te rouwen en om lief te hebben. Rouw en nieuwe liefde mogen naast elkaar bestaan. Het is een thema dat uitnodigt om te verkennen hoe we onze harten kunnen openen voor nieuwe verbindingen. Juist terwijl we nog steeds liefdevol vasthouden aan de herinneringen van het verleden. Als je klaar bent om ruimte te geven aan nieuwe liefde, schroom dan niet om eens met ons te praten. We vertellen je graag meer over onze manier van werken.

Ik was bang dat ik weer helemaal in rouw zo gaan, maar het omgekeerde gebeurde toen ik Maria leerde kennen. Ik heb juist weer het gevoel dat ik lééf!

Ronald – 69 jaar

We willen graag onze ervaringen met je delen van weduwnaars die je voor gingen. Hoe zij de balans hebben gevonden tussen rouw en het omarmen van een nieuwe liefde. Ervaringen die ons precies vertellen wat er zo mooi in het boek beschreven staat. Het gevoel dat rouw en een nieuwe liefde naast elkaar mogen bestaan als de tijd daarvoor rijp is. Dat het oké is om weer te verlangen naar een speciaal persoon in je leven.

Dus schroom niet om daar met ons over te praten. Deel gerust jouw gedachten hierover en wellicht je twijfels of je er klaar voor bent. Laten we samen ontdekken hoe verlies en liefde naast elkaar mogen bestaan. Vul gerust ons contactformulier in of bel ons 085 130 6965.

 

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Met veel passie begeleid ik singles naar een liefdevolle en duurzame relatie, en ondersteun ik prille relaties op een leuke en laagdrempelige manier.

Gaan we samen je nieuwe liefde vinden?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 3

Ben je op zoek naar een vrouwelijke of mannelijke partner?*

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan