Blog
21 november 2023

Vind met de vijf liefdestalen jouw ideale partner

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Ontdek de kracht van de vijf talen van de liefde tijdens het daten

Bij Toekomst Relatiebemiddeling werken wij dagelijks met ondernemende singles van 55 jaar en ouder. Onze gerichte en persoonlijke aanpak biedt ondersteuning gedurende het gehele proces. Van het selecteren van geschikte tot het begeleiden van de kennismaking (eerste date) en de prille relatie. Onze leden krijgen hierbij waardevolle adviezen en inzichten. Niet alleen vanuit de persoonlijke matchmaker en datingcoach, maar ook middels opdrachten in online trainingen.

Wij laten ons graag inspireren om onze kennis steeds weer te vergroten en zo kwam dit boek op ons pad van psycholoog Gary Chapman ‘De vijf talen van de liefde’. In dit artikel lees je hoe je de liefdestalen in kunt zetten tijdens het daten. Wil je graag per liefdestaal handvatten wat dit concreet betekent tijdens een date? Lees dan dit artikel eens.

 

De vijf liefdestalen zijn:
  1. Positieve woorden
  2. Samen zijn
  3. Cadeautjes geven/krijgen
  4. Dienen
  5. Lichamelijk contact

Gary Chapman geeft aan dat er vijf universele liefdestalen zijn waarin mensen liefde kunnen geven én ontvangen. Ieder van ons heeft twee talen die er het meeste uitspringen waardoor hij/zij zich het meest geliefd en gewaardeerd voelt, dus jij ook!

Matchmakers overleggen

Liefdestalen en daten

Iedereen heeft dus een eigen liefdestaal en het is handig om te weten welke taal jij spreekt. Die inzichten kunnen jou namelijk helpen tijdens het daten! Als jij weet welke taal jij het makkelijkst spreekt, dan ben je al halverwege.

 

Liefdestalen tijdens het daten in de praktijk

Frits (62 jaar, weduwnaar) en Marleen (58 jaar, gescheiden) hebben elkaar nu vier keer ontmoet en hebben het leuk samen. Echter…

  • zij voelt zich ongemakkelijk wanneer hij haar veel complimenten geeft en mist juist dat hij haar aanraakt. Een knuffel geeft. Hand in hand met haar loopt.
  • hij denkt dat zij hem wellicht niet leuk vindt, omdat ze hém geen complimenten geeft. Hij vindt het niet prettig wanneer zij fysieke toenadering zoekt. Dit voelt voor hem te snel.

Geen match óf…

 is er sprake van miscommunicatie in de liefdestaal die zij spreken?

Bij Frits en Marleen was er sprake van miscommunicatie en wel op het gebied van hun liefdestalen. Gelukkig hadden zij hierover kunnen sparren met hun matchmaker en dit samen besproken. Ze kwamen er namelijk achter dat ze beide een andere manier hadden om hun genegenheid voor elkaar te tonen! Simpelweg: een andere liefdestaal spraken. Ze hebben hier beide enorm om kunnen lachen. Ze zijn juist nog meer tot elkaar gekomen, doordat ze de tijd hebben genomen om ook elkaars liefdestaal te mogen leren kennen. En nu… zijn ze nog altijd erg gelukkig samen!

‘Geef jezelf en de ander de tijd om elkaar écht goed te leren kennen.’

Andra Blom

Eerste dates en de vijf talen van de liefde

Je kan je voorstellen dat er tijdens het daten miscommunicatie kan ontstaan, omdat twee mensen simpelweg hun waardering of genegenheid op een andere manier tonen en elkaars taal nog niet spreken. Je bent elkaar immers nog aan het leren kennen!

Daarom geven wij onze leden inzicht in de vijf talen van de liefde, zodat ze hier rekening mee kunnen houden en kunnen toepassen bij de eerste dates. Op die manier kun je niet alleen ontdekken wat voor jou goed voelt, maar ook wat goed bij jouw match past. Praat en lach erover, zoals in het voorbeeld beschreven!

 

Leer elkaar écht kennen op basis van de liefdestalen!

Misschien een open deur, maar ga niet bewust alle liefdestalen in één date stoppen. Het gaat om de kennis die je hiermee opdoet en de wetenschap dat jouw liefdestaal niet de taal van jouw match hoeft te zijn en andersom. Leer elkaar écht kennen!

In één van onze trainingen ‘ONTDEK elkaar’ (een exclusieve online training voor al onze geslaagde koppels) gaan we hier nog dieper op in. Hierin kunnen onze leden middels een test onderzoeken welke liefdestaal zij en hun nieuwe partner spreken. Deze inzichten kunnen zij dan juist weer verder gebruiken bij het verdiepen van hun prille relatie.

Een gouden tip voor de eerste dates

Spreek tijdens het daten uit naar elkaar wat je voelt en wat je denkt. Wat vul jij in over de ander? Check of het daadwerkelijk zo is. Zijn jullie daadwerkelijk geen match of spreken jullie simpelweg een andere liefdestaal? Gelukkig heb jij nu alle kennis in huis om met een open blik en vol nieuwsgierigheid de ander te ontmoeten tijdens een date!

 

 

Wij vinden dat een serieuze relatie een serieuze aanpak verdient!
Wil jij eens met ons sparren wat wij voor jou zouden kunnen betekenen? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen en bel ons! 085 130 6965.

Samen vinden we een partner die écht goed bij je past!

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Met veel passie begeleid ik singles naar een liefdevolle en duurzame relatie, en ondersteun ik prille relaties op een leuke en laagdrempelige manier.

Gaan we samen je nieuwe liefde vinden?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 3

Ben je op zoek naar een vrouwelijke of mannelijke partner?*

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan