Blog
6 oktober 2023

Heb ik bindingsangst of ben ik niet verliefd?

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Het kan soms moeilijk zijn om het onderscheid te maken tussen bindingsangst en gewoon niet verliefd zijn. Beide situaties kunnen vergelijkbare gevoelens van afstand of ongemak veroorzaken, maar ze hebben verschillende oorzaken en kenmerken.

Bij Toekomst Relatiebemiddeling hebben wij in de afgelopen 12 jaar al vele singles gesproken.
In dit artikel delen wij hierin onze expertise wat wij als verschil zien en geven we jou 5 vragen om te achterhalen of jij bindingsangst hebt of simpelweg niet verliefd bent.

Bindingsangst: bang voor de liefde

Bindingsangst is een emotionele toestand waarbij iemand moeite heeft met het aangaan van diepgaande emotionele verbindingen en zich terugtrekt of afstandelijk gedraagt in romantische relaties. Mensen met bindingsangst kunnen angst ervaren als een relatie te serieus wordt en ze kunnen moeite hebben om zich open te stellen voor intimiteit en vertrouwen. In dit artikel leggen we jou meer uit over bindingsangst. Bindingsangst kent altijd een oorzaak die voortkomt uit negatieve ervaringen.

 

Niet verliefd: geen emotionele klik

Het is normaal om niet voor iedereen romantische gevoelens te ontwikkelen, anders zouden we op iedereen verliefd worden. Als je niet verliefd bent, dan kan dat simpelweg betekenen dat dit niet de juiste persoon was. Dat jullie geen emotionele klik (nieuwsgierigheid) naar elkaar hebben.

Vijf vragen om te bepalen of je last hebt van bindingsangst of niet verliefd bent

Om te bepalen of je bindingsangst hebt of gewoon niet verliefd bent, is zelfreflectie belangrijk. Hierbij vijf vragen die jou kunnen helpen om te bepalen wat voor jou geldt:

 

1. Heb je in eerdere relaties vergelijkbare gevoelens ervaren?

Als je merkt dat je steeds opnieuw moeite hebt om emotioneel betrokken te raken in romantische relaties, zou dat op bindingsangst kunnen wijzen.

2. Heb je moeite met intieme relaties in het algemeen of is het specifiek met deze persoon?

Als het alleen bij deze persoon lijkt te gebeuren, kan het zijn dat er gewoon geen chemie is tussen jullie beiden.

3. Voel je angst of paniek als de relatie serieuzer wordt?

Als angstgevoelens opkomen als de relatie zich verdiept, kan dat wijzen op bindingsangst.

4. Hoe voel je je in andere aspecten van je leven?

Het is belangrijk om te overwegen of deze gevoelens van afstandelijkheid alleen in romantische relaties voorkomen of dat ze ook in andere sociale of persoonlijke contexten optreden.

5. Heb je eerder een coach of therapeut bezocht voor emotionele problemen?

Als je vermoedt dat bindingsangst een rol speelt en het je leven negatief beïnvloedt, kan het raadzaam zijn om hier met een professional over te praten om patronen te doorbreken.

Niet bindend

Dit kleine testje is uiteraard niet bindend. Evenals bindingsangst of je niet verliefd voelen. Emoties, situaties, relaties; dit zijn allemaal componenten die zichzelf ontwikkelen. Dat je jezelf niet verliefd voelt, wilt bijvoorbeeld niet zeggen dat gevoelens in de loop van de tijd niet kunnen evolueren. Nieuwsgierigheid naar iemand kan uitgroeien in waardering. Waardering kan uitgroeien in genegenheid. Genegenheid kan uitgroeien naar verliefde gevoelens.

 

Eén van onze geslaagde leden vertelt

Tom (62 jaar): ‘Na mijn scheiding had ik een aantal vrouwen ontmoet, maar op niemand werd ik verliefd. Toen ik mezelf aanmeldde bij Toekomst Relatiebemiddeling, gebeurde er eigenlijk hetzelfde. Ik vond de vrouwen wel leuk, maar had geen verliefde gevoelens. Ik voelde het gewoon niet. Totdat ik hier samen met mijn matchmaker en coach dieper op ging.’

‘De scheiding met mijn ex-vrouw had mij gekwetst en heel eerlijk: ik was bang om weer gekwetst te worden. Daarom had ik bij elke vrouw wel een reden waarom zij het niet was voor mij. Toen ik Anna ontmoette, gebeurde er in eerste instantie hetzelfde. Ik werd niet verliefd. Door de begeleiding en tips kon ik echter verder kijken dan mijn angst. Ik nam de tijd om Anna echt te leren kennen. Mezelf meer kwetsbaar op te stellen. En datgene waarvan ik dacht dat het niet meer voor mij was weggelegd gebeurde… ik bén verliefd op Anna!’

De angst om jezelf te binden

Zoals je in het voorbeeld van Tom kunt lezen, komt het onderwerp bindingsangst regelmatig aan de orde. Er hoeft zeker niet altijd een groot jeugdtrauma aan ten grondslag te liggen om een angst te voelen om jezelf te binden. Dat is ook de reden waarom veel mensen soms niet direct aan bindingsangst denken, maar denken dat ze niet verliefd zijn. Als matchmaker en coach ondersteunen wij onze leden, om inzicht te krijgen in hun gevoelens en gedrag in relaties. Op die manier gunnen zij de ander en elkaar een oprechte kans als ze een match zijn. Ze leren elkaar écht kennen om wie ze zijn.

  • Wil jij ook een partner ontmoeten die écht goed bij jou past?
  • En ben jij een ondernemende single tussen de 55 en 75 jaar oud?
Bel ons dan op 085 013 6965 en laten we samen bespreken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen.

 

Samen vinden we een partner die écht goed bij je past!

Portretfoto - Eugénie van Soest
Geschreven door Eugénie van Soest

Met veel passie begeleid ik singles naar een liefdevolle en duurzame relatie, en ondersteun ik prille relaties op een leuke en laagdrempelige manier.

Gaan we samen je nieuwe liefde vinden?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 3

Ben je op zoek naar een vrouwelijke of mannelijke partner?*

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan

We staan te springen om kennis te maken

Tijdens een vrijblijvende kennismaking brengen we samen jouw wensen in kaart.

Toekomst Relatiebemiddeling

Algemene voorwaarden: www.toekomstrelatie.nl/privacybeleid-2
KvK: 54404517

"*" geeft vereiste velden aan